середу, 8 листопада 2017 р.

Рвана аплікація « Осінній листопад»

Рвана аплікація « Осінній листопад»
Мета: навчати учнів з'єднувати відірвані частини паперу за допомогою склеювання; вчити дотримуватися послідовності дій під час виготовлення аплікації з рваних частин паперу; розвивати дрібну моторику рук, охайність, самостійність; виховувати любов до природи, до праці.
Обладнання: кольоровий папір, картон, клей, серветки для рук, ілюстрації осінньої тематики.
Хід заняття
І. Організаційна частина
Дітки, а яку погоду ви спостерігаєте за вікном?

ІІ. Основна частина
На дошці — ілюстрації із зображенням осінньої природи.
— Ми сьогодні вирушимо на екскурсію до лісу. Пропоную до неї підготуватися. Поміркуйте, що оточує нас за містом. (Природа) Це трава, квіти, дерева, озеро, річка і багато іншого. Людина і природа — єдине ціле. Умовно природу можна розділити на земний, водний і повітряний простір.
Природа багата і різноманітна. Вона щедро ділиться з людиною своїми дарами. Людина отримує від природи різні рослини, рибу, птахів, звірів, сировину для виготовлення матеріалів, з яких вона виготовляє різні предмети.
— Осінь — чудова пора. Листя золоте, червоне, зелене, жовтогаряче. Сьогодні ми спробуємо відтворити цю красу на картоні — зробимо аплікацію з рваних частин паперу.
АПЛІКАЦІЯ
Слово аплікація походить від латинського «аррІісаПо», що означає прикладання, приєднання. Техніка аплікації полягає в наклеюванні або пришиванні шматочків паперу, тканини, шкіри, рослинних матеріалів на паперовий, тканинний або інший фон. Аплікація — це вирізування і наклеювання фігурок, візерунків або цілих картин з паперу, тканини, листочків, соломки, берести та інших матеріалів. Яскравими узорами здавна оздоблювалося багато предметів побуту і господарства: шатра, господарський інвентар, одяг, взуття і предмети домашнього вжитку, виготовлялися вироби декоративно-прикладного мистецтва.
Основним матеріалом для аплікації з давнини були шкіра тварин і вовна, а пізніше — вовняні та шовкові тканини, шкіра, хутро, сап’ян, оксамит, шнури, тасьма, бісер, лелітки.
Аплікація — давня, традиційна техніка прикрашання виробів, що полягає у накладанні на поверхню предметів вирізаних клаптиків шкіри (сап’яну), сукна, металевих пластин, барвистих вовняних шнурків, шкіряних ґудзиків, тороків, китиць. Особливою оригінальністю візерунків відзначаються гуцульські кептарі, оздоблені шкіряними витинанками.
Народні художні тканини, що виготовлялися і виготовляються в Україні, орнаментовані не тільки в процесі ткання, плетіння, а й такими техніками, як вибійка, ручний розпис, мережання, вишивання, аплікація тощо.
Види аплікації за формою:
 • опукла;
 • плоска.
Види аплікації за кольором:
 • одноколірна;
 • багатобарвна.
Види аплікації за тематикою зображення:
 • предметна;
 • декоративна;
 • сюжетна.

А зараз пропоную вам виконати Рвана аплікація « Осінній листопад»
Що робити, якщо ваш малюк ще не вміє користуватися ножицями, а вже тягнеться до творчості. Спробуйте разом з ним попрацювати в техніці обривної аплікації.
Для роботи вам знадобляться:
·         кольоровий папір,
·         клей ПВА,
·         пензлик,
·         коричневий олівець,
·         аркуш білого паперу для основи аплікації.
Покрокова інструкція виконання роботи.
Крок 1. На основі аплікації намалюйте олівцем контур дерева. Розташуйте його так, щоб залишилося місце знизу і зверху аркуша. Якщо дитина занадто мала, зробіть це самостійно.
Крок 2. Коричневим олівцем розфарбовуємо стовбур дерева. Вкладіть олівець в руку дитини і проведіть разом кілька штрихів. Нехай малюк спробує зробити це сам, але пам'ятайте, маленькій дитині іноді буває важко не вийти за контури малюнка, тому регулюйте її дії.
Крок 3. Тепер ми одягаємо дерево в осіннє різнобарвне листя. Для цього папір жовтого, червоного, помаранчевого і зеленого кольорів необхідно розірвати на дрібні шматочки. Так як ми робимо осінній пейзаж, то досить природно, що «листочків» жовтого кольору буде найбільше, трохи менше червоних і помаранчевих і ще менше зелених. Розриваємо аркуші кольорового паперу кілька разів навпіл. Діти це роблять із задоволенням в будь-якому віці. Отримані рвані деталі-листочки не повинні вийти однаковими. Все, як у природі: не буває двох абсолютно однакових листочків, кожен листочок особливий.
   
Крок 4. Ретельно перемішуємо всі розірвані шматочки. Отримуємо різнобарвну купу майбутньої крони дерева. Ділимо її на дві купки: одну побільше, одну поменше, приблизно 2/3 і 1/3. Велику купку ми приклеїмо на гілки, меншу - під деревом, відкладаємо її в сторону.
Крок 5. Клей наносимо тонкою смугою уздовж гілок дерева з двох сторін і пензликом розтушовуємо його. Краще всього використовувати пензлик із штучних волокон, тому що вони жорсткіші і клей в них не вбирається. Такий пензль легко відмивається від клею. Пензлі з натурального хутра вбирають клей і відмити їх потім практично неможливо.
Крок 6. Приклеюємо шматочки паперу до гілок в різному порядку. І так чинимо з кожною гілкою.
   
Крок 7. Тепер приклеюємо листя, що облітає, намащуючи клеєм кожне окреме листячко. Запитайте у малюка, листя якого кольору опадають. Зелене листя залишається на дереві до тих пір, поки не пожовтіє.
Крок 8. Залишилося заповнити місце під деревом. Спочатку розподіляємо по поверхні аркуша клей, а потім приклеюємо в довільному порядку залишки листячка. Можуть залишитися зайві шматочки різнокольорового паперу. Не викидайте їх. Складіть в пакет і використовуйте їх для наступної саморобки.
ІІІ. Підсумок
-Чи сподобалося вам наше заняття?

- Що найбільше запам'яталося?

Немає коментарів:

Дописати коментар